Ken je die mop van …?

Zoonlief loopt zenuwachtig in de tuin te ijsberen. Hij is in opperste staat van waakzaamheid. Wee degene die zijn kipjes ook maar een haar – of pluim – durft te krenken.

Zijn ogen zijn constant op de tuinmannen gericht die de leilinden aan het snoeien zijn. Ze zijn aan het andere eind van de rij bomen begonnen. En komen nu steeds dichter bij de kippenren. Nog vier bomen, nog drie, nog twee … Tijd om de kippen hun hok in te lokken. Want terwijl de mannen driftig aan het snoeien zijn, regent het takken. En zoonlief is doodsbang dat er een op zijn geliefde kipjes zal vallen.

Ik kan er niets aan doen, maar ineens moet ik aan die bekende mop denken. Maar dan in een andere variant: wat zegt een kip die een tak op haar kop krijgt? Tok.

Als de dames veilig in hun onderkomen zitten, gaan de mannen aan de slag. Ze werken hard door. Er wordt dan ook flink op hun vingers gekeken door onze kleine man. Het kan hem niet snel genoeg gaan. Als de bomen van hun laatste wildgroei zijn ontdaan, kijkt hij met afgrijzen naar de ravage van takken en bladeren in de kippenren. Ik kan hem nog net tegenhouden als hij met zijn kinderborstel de ren in wil stormen. “Laat dat maar aan die mannen over,” zeg ik tegen hem. “Daar betalen we ze voor,” fluister ik erachteraan. En het gaat sneller als zij het doen. Ook ik wil natuurlijk graag dat onze lieve scharreliewarrelies zo vlug mogelijk weer lekker vrij kunnen rondscharrelen.

Oef, de tuinmannen zijn klaar. Zoonlief is er als de kippen bij om het hok te openen.
“Kom maar, kipjes. Ze zijn weg,” zegt hij geruststellend. Maar de kipjes verroeren geen vin – of veer eigenlijk. Ze zijn duidelijk niet van plan om meteen weer naar buiten te komen. Als zoonlief ze letterlijk een duwtje in de rug wil geven, grijp ik in. “Kom, we laten ze nu eerst even met rust. Dan komen ze vanzelf wel weer naar buiten.”

Het gaat niet helemaal van harte, maar uiteindelijk kan ik zoonlief ervan overtuigen dat het voor zijn kipjes het beste is dat we ze voorlopig niet storen.

En inderdaad, niet veel later scharrelen de dames weer vrolijk rond alsof er niets is gebeurd. Zoonlief heeft nog een verrassing voor ze. Hij heeft de tuinmannen gevraagd om een paar takken te laten liggen. Daarvan maakt hij een ‘speelhoekje’ voor de kippen.

Ja ja, de dames worden nogal verwend hier. Inmiddels hebben ze een ‘ballenbak’ – een met bakstenen afgebakende hoop bladeren – een schuilhokje dat ze voornamelijk als dakterras gebruiken en nu dus ook een speelhoek. Ik ben al benieuwd wat het volgende gaat zijn. Een trampoline? Een bubbelbad? Ik zou voor minder een ei leggen.

4 gedachten over “Ken je die mop van …?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s