In de put

Het was misschien wel een van mijn leukste vakanties ooit:
ons weekje all-in bij mijn moeder in Friesland. Om te beginnen was het ontzettend fijn om mijn mama na vier maanden eindelijk weer in levende lijve terug te zien. Door de cononapandemie mochten we een tijdlang de grens niet over en beperkte ons contact zich noodgedwongen tot (video)bellen.

Maar eerlijk is eerlijk: het was gewoon ook ongelofelijk lekker om eens niets, maar dan ook helemaal niets te hoeven doen. Geen was, niet koken, stofzuigen, dweilen en weet ik wat nog allemaal. Alleen maar genieten van elkaars gezelschap en van leuke coronaproof uitstapjes in de omgeving. Ik verzucht weleens dat manlief zich, zodra hij thuis over de drempel stapt, op de uit-stand zet en lekker laat verzorgen. Maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik precies hetzelfde doe vanaf het moment dat ik voet in mijn moeders huis zet. Zalig om me weer even terug in mijn kindertijd te wanen en me heerlijk te laten verzorgen.

Ook onze 7-jarige zoon geniet met volle teugen van het weekje bij oma. Hij kijkt zijn ogen uit in de plaatselijke dierentuin Aquazoo Leeuwarden. Waar hij bovendien nog een miniversie van zijn grote pinguïnknuffel in het winkeltje scoort. Beoordeelt als een ware deskundige in het Fries Scheepvaart Museum alle voorwerpen op echt of nep. En kan als archeoloog in spe zijn hart ophalen in Dinoland Zwolle.

Op een avond moet zoonlief dringend een plasje doen. Maar o jee, papa zit op de wc. Dat kan dus nog wel even duren.
“Plas dan maar in het doucheputje,” zegt oma tegen hem. Zoonlief kijkt haar verbaasd aan en stormt dan uitgelaten de trap op. Dat hoef je hem geen twee keer te zeggen. Daarna mag hij nog even tv kijken – oma heeft Netflix! – en dan is het bedtijd.

De volgende ochtend zit ik al vroeg aan het ontbijt. Typisch. Dan hoef je eens geen wekker te zetten en ben je als eerste wakker. Iets later komen ook manlief en oma naar beneden. De Friese buitenlucht doet zoonlief precies goed, hij slaapt als een marmot. Tot ik op een gegeven moment gestommel hoor. En iets wat op geklater lijkt.

De deur gaat open en zoonlief steekt vrolijk zijn hoofd om het hoekje. Heel even vraag ik me af waarom hij zo’n triomfantelijke grijns op zijn gezicht heeft. Maar dan begrijp ik het. En ja, hoor. Hij bevestigt mijn vermoeden. Zodra hij wakker werd, is hij naar de badkamer gelopen. Om in het doucheputje te plassen.

Een heuse ijsbeer en vertederende pinguïns, een schip van Lego, een mega T-Rex … heel leuk allemaal. Maar wat hem vooral zal bijblijven van deze vakantie staat als een paal boven water: het doucheputje van oma.

2 gedachten over “In de put”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s