Snoep is gezond

Daar ligt hij dan. Mijn arme, lieve schatje.
Op de bank onder een dekentje. Geveld door een acute buikgriep. Zijn bleke koppie is naar de televisie gericht. Dat is het enige waar hij momenteel zin in heeft. En toe in staat is: liggen en tv kijken.

Af en toe schiet hij overeind om over te geven. Ik hou de kom voor hem vast en streel liefkozend over zijn rug. “Och, schatje toch,” probeer ik hem te troosten.
Het is het enige wat ik voor hem kan doen: bij hem zitten, lieve woordjes fluisteren en hem kleine slokjes water toedienen. En hopen dat hij zich snel weer wat beter zal voelen.

Het doet wat met je als je kind ziek is. Ik vind het heel akelig om hem zo te zien. En dan gaat het hier nog maar om een simpele buikgriep…

Als ik mijn zoon zo pips zie liggen, zet dat wel alles weer even in perspectief. Waar ik soms verzucht dat hij echt wat rustiger moet doen, zou ik nu maar wát blij zijn als hij weer vrolijk en gezond door de kamer stuitert. Maar rechtop zitten is nu al te veel voor hem. Hij is zo slap als een vaatdoek en houdt niets binnen. Heeft zowel het ontbijt als de lunch overgeslagen. En als hij ’s avonds eindelijk zin in een broodje heeft, komt het er binnen de minuut weer uit.

Ik zie het met lede ogen aan. En maak me zorgen. Hij moet wel genoeg vocht binnenkrijgen. Als hij ook nog koorts begint te krijgen, geef ik hem een zetpil. Dat wil hij aanvankelijk absoluut niet. Maar met al dat overgeven is een koortswerend siroopje ook geen optie. Uiteindelijk gaat hij akkoord in ruil voor een Fruitella snoepje, een gele. Nu lijkt snoep me niet het meest geschikte voedingsmiddel voor een zieke maag, maar je moet toch wat.

Als ik wat later zijn temperatuur nog eens check, kleurt het schermpje niet langer rood, maar geel. Verhoging dus, maar geen koorts meer. Oef.
Zoonlief ziet het ook. “Dan wil ik nog een snoepje,” zegt hij opeens.
Ik kijk hem vragend aan.
“Het snoepje was geel en nu staat de thermometer ook op geel. Het snoepje maakt me beter,” concludeert hij.

Ach, lieverd. Was het maar waar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s